Logo Magister
Solarteam 2022
HAVO / VWO
07 juli 2022

Leerlingen varen Elfstedentocht met zonneboot

Een team vierdejaars leerlingen havo/vwo van het Linde College heeft voor een project van het Technasium een boot gemaakt die op zonne-energie kan varen. Dit lukt door middel van zonnepanelen op de bovenkant van de boot. Aan begin kregen ze een bouwpakket die ze zelf in elkaar hebben gezet. Het elektrisch systeem dat erin zit, hebben de leerlingen zelf bedacht.

Uit solidariteit met Oekraïne, is de boot blauw en geel geverfd. Ook werd de boot voorzien van stickers met logo’s van de sponsors uit de regio.  Met deze boot hebben ze wedstrijden gevaren tegen andere teams uit heel Nederland. Dit werd georganiseerd door de Young Solar Challenge.

De eerste wedstrijd vond plaats in Akkrum. Het doel hierbij was om zoveel mogelijk rondjes door Akkrum te kunnen varen binnen een uur. Hierbij is het Linde College 13e geworden. De tweede uitdaging was het varen van de Elfstedentocht. Dit was de eerste keer dat de tocht der tochten door leerlingen met een zonneboot werd afgelegd. De Elfstedentocht was verspreid over twee weekenden. Het eerste weekend hebben ze twee dagen gevaren, en het tweede weekend drie dagen. Tijdens deze races hebben alle teams gezamenlijk op een camping in de buurt overnacht. Ze hebben de Elfstedentocht gevaren in 17 uur en 49 minuten. Het team werd in het totaalklassement 19e van de 27 deelnemers.

Volg ons op social media