Logo Magister
Lindecollege 052523 T9A9831 1600X1067

Vmbo

Op het Linde College kun je terecht voor alle richtingen van het vmbo: basis, kader en gemengd/theoretisch. Vmbo is de afkorting van voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Je vmbo-diploma kun je in 4 jaar behalen. Je kunt dan verder leren op het mbo. In sommige gevallen kan dat zelfs binnen de muren van het Linde College via mbo Maatwerk!

Veel praktijkvakken

Basisberoepsgerichte leerweg (bb)

Ben je praktisch en hou je van leren met je handen? Dan is de basisberoepsgerichte leerweg gechikt voor jou. Je hebt veel praktijkvakken afgewisseld met theorievakken. Door de praktijkvakken, ontdek je wat je leuk vindt en goed kan. Dat is belangrijk om te weten voor een vervolgopleiding. Als je na 4 jaar je diploma op zak hebt, kun je verder gaan naar een mbo 2 opleiding.

Speciaal voor vmbo basis

Big Picture Learning

In de basisberoepsgerichte leerweg werken we volgens de Big Picture Learning methode (BPL). Vanuit je eigen interesses werk je aan projecten binnen en buiten de school. Want leren doe je niet alleen uit een boek, maar ook in de echte wereld. De BPL-klas is een kleine groep. De meeste lessen volg je in een eigen lokaal. Ook is er veel persoonlijke aandacht van een vast aantal docenten. 

Nadia: Door Big Picture Learning zie ik mijn mentor elke dag. En we leren ook veel buiten de school.

Kaderberoepsgerichte leerweg

De kaderberoepsgerichte leerweg lijkt heel erg op de basisberoepsgerichte leerweg. Veel praktijkvakken dus, maar ook iets meer theorie. Ga je kader doen? Dan leer je vooral via de praktijkvakken wat jij interessant vindt en goed kan. Ben je na 4 jaar klaar met deze opleiding? Dan kun je doorgaan op het mbo niveau 3 of 4.

Theoretische leerweg

Krijg je het advies vmbo theoretisch? Dan krijg je vooral theorievakken. De theoretische leerweg is het beste te vergelijken met de oude mavo. Met een tl-diploma kun je doorgaan op het mbo op niveau 3 of 4. Met een tl-diploma kun je ook naar havo 4. Naast TL kun je in leerjaar 3 ook de gemengde leerweg (gl) kiezen. De theorievakken zijn op hetzelfde niveau als TL. Je krijgt dan één theorievak minder en daar krijg je een praktijkvak voor terug.

Na klas 2 kies je jouw profiel

Profielen vmbo

In klas 1 en 2 van het vmbo volg je veel verschillende vakken. Zo leer je wat je leuk vindt en wat je wilt leren. Aan het einde van klas 2 kies je voor een profiel. Op het Linde College kun je kiezen uit:

  • Zorg & Welzijn
  • Produceren, Installeren & Energie
  • Dienstverlening & Producten
  • Economie & Ondernemen
Je mbo-diploma op het Linde College halen

Mbo Maatwerk

Binnen de muren van het Linde College kun je een mbo niveau 1 of 2 diploma behalen via mbo Maatwerk. Deze leerroute is een samenwerking met ROC Friesland College. Ook individuele trajecten zijn mogelijk, op verschillende niveaus. Mbo Maatwerk is een alternatieve leerroute: hetzelfde einddoel, maar dan anders. In overleg met de mentor kun je voor deze route kiezen. Voor de leerlingen van de basisberoepsgerichte leerweg kunnen we in veel gevallen een verkorte mbo 2 route aanbieden, ná het diploma van het vmbo. Voor hen betekent het dat ze in vijf jaar hun vmbo én mbo diploma kunnen behalen.

Volg ons op social media